O Nama

Početkom 2002. uz podršku Ministarstva zdravlja Vlade republike Crne Gore otpočeo je projekat osposobljavanja za otvaranje prve ustanove za vantjelesnu oplodnju u Crnoj Gori. Kao referentna ustanova za edukaciju odabrana je Splosna bolnisnica u Mariboru, odeljak za reproduktivnu medicinu i ginekološku endokrinologiju. Mentorstvo prof. Dr Veljka Vlaisavljevića (načelnik odeljka i viseg savjetnika u Ministarstvu zdravlja Slovenije) doajena u ovoj oblasti i Dr Boruta Kovačića-embriologa (tvorac prve slovenacke bebe iz epruvete-ICSI metoda) bilo je od neprocjenjivog značaja za naše stručnjake. Dvogodisnji edukativni boravak u Mariboru Dr Nebojše Čejovića-ginekologa i Darka Pajovića biologa-embriologa i transfer znanja stečenog u ovoj renomiranoj ustanovi u zdravstvu Crne Gore rezultiralo je izolovanjem prve jajne ćelije u In Vitro uslovima (laboratoriski uslovi) i stvaranje prvog humanog (čovječjeg) embriona u istoriji crnogorske medicine i embriologije 2003. godine. Devet mjeseci nakon stvaranja prvog humanog (čovječjeg) embriona u laboratoriskim uslovima, rodila se Marija Popović, prva crnogorska “beba” iz epruvete. Ovo je bio početak rada u ovoj oblasti u Crnoj Gori i istorijski trenutak za crnogorsku medicinu i nauku uopste. Od tada pa do danas mnoge osobe iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Velike Britanije, Danske, Rusije i SAD-a, potražilo je pomoć u našoj ustanovi.

Klinika Life

Ustanova za vantjelesnu oplodnju LIFE može ponuditi pacijentima sve uslove i nivo rada identican najuspješnijim ustanovama u svijetu. Oprema koju imamo je “poslednja riječ” moderne tehnologije, dok su uslovi za rad i iznad standarda mnogih uspjesnih klinika u Evropi. U vantjelesnoj oplodnji radimo sve metode koje postoje: IVF-klasična metoda vantjelesne oplodnje, ICSI-mikrofertilizacija, TESA i TESE postupci namijenjeni najtežim oblicima muskog steriliteta, kada u uzorku sjemena uopste nema spermatozoida. Na klinici se radi i zamrzavanje embriona, sjemena, kao i skoro kompletna ginekoloska dijagnostika.

Značajni Datumi Naše Institucije

2003. Počela sa radom prva ustanova za vantjelesnu oplodnju u Crnoj Gori, Centar za vantjelesnu oplodnju “Life”
2004. Rođena prva “beba iz epruvete” u Crnoj Gori (IVF postupak), Centar za vantjelesnu oplodnju “Life”
2005. Rođena prva “beba iz epruvete” u Crnoj Gori (ICSI postupak), Centar za vantjelesnu oplodnju “Life”

Članstvo

- Europian Society for Human Reproduction and Embriology (Evropsko drustvo za humanu reprodukciju i embriologiju - ESHRE).
- Europian Monitoring for IVF (Centar za vantjelesnu oplodnu “Life”, od 2004.)